En pinata är ett föremål som slås sönder så att andra mindre föremål faller ur, lite som ett godisregn. Våra piñatas är vackra och att demolera något som är estetiskt tilltalande är ett tabu som det faktiskt kan vara härligt att få bryta mot under festliga former. Att hänga upp en pinata på kalas är en tradition av okänd härkomst som varit populär mycket länge i många kulturer. Många förknippar bruket med Mexiko där en pinata sombrero är en riktig klassiker. Men faktum är att piñatas användes i Europa redan på 1400-talet och långt tidigare än så i bland annat Kina.

Pinata, pinjata eller piñata, pappfiguren som man fyller med godis kan ha många namn och är ett givet inslag på barnkalas , precis som en fiskdamm! Se till att göra ditt barns födelsedagskalas till en riktig höjdpunkt med hjälp av en pinata! Vi har pinatas med klassiska figurer men även figurer från Disney´s och andra kända barnfilmer, såsom Toy story, Star Wars, Cars och Disney Princess för att nämna några. För dom mindre barnen har vi pull-pinatas, som gör det lite enklare att få sönder pinatan och godiset att falla ut. Då drar barnen i varsitt snöre och det är 1 snöre som utlöser godisregnet. Önskar du lite mera action har vi standard pinatas, som du slår sönder med hjälp av ett slagträ, som du kan köpa via Partytajm och du, glöm inte ögonbindeln! Pinatas är ett mycket populärt inslag på både kalaset och firmafesten. Både vuxna och barn har lika kul med en pinata.

Pinata formad som ett djur till barnens Pinata kalas

De flesta pinatas är formade som djur, fordon eller andra figurer. De är täckta med färgglada silkespapper och tillräckligt stor för att rymma massor av godis och små leksaker. Vanligtvis, så får barnen turas om att ha ögonbindel och slå på pinatan med en käpp. Det första barnet som kan ha sönder den vinner, men alla barnen får vara med och plocka upp godiset. Dragsnöre pinata är ett bra alternativ för inomhusbruk eller när barnen är för små för att hantera slagträn. Varje barn drar i ett snöre som dinglar från pinatan. Det är ett snöre som är det som öppnar pinatan och låter godis falla ur.

Vad betyder Pinata?

Det spanska ordet piñata, som kan skrivas pinata på svenska och uttalas pinjata, betyder kruka. Idag är de flesta piñator gjorda av papper eller papier-mâché och tanken med dem är alltså att man hänger upp dem, fyller dem med till exempel godis, leksaker eller konfetti och sedan slår sönder dem under högtidliga former så att innehållet regnar ut. I Sverige har det blivit allt vanligare med en pinata på barnkalas. Ofta är det festens höjdpunkt att låta barnen få sitt godis ur en pinata som de själva får slå sönder, som ett alternativ till den traditionella fiskdammen eller skattjakten.

Olika typer av piñatas

Piñatas i form av olika djur är populära, som till exempel en pinata som ser ut som en åsna, en piñata-katt, eller en pinata enhörning. Förutom djur finns det möjlighet att köpa en piñata i form av en skattkista, en Lego-piñata eller en cool pinata enhörning. Vilken pinata ska man då välja? Vi på Partytajm tycker det trevligt med en pinata som på något sätt hänger ihop med festens tema. Firar du ett fotbollslag ska du välja en pinata fotboll, om det är en klassfest med dans kan du försöka hitta en särskild disco-piñata. Hos oss hittar du ett stort utbud av olika piñatas och du har alla möjligheter att välja ut en som blir den där riktiga pricken över i:et, oavsett vad festen har för tema. Självklart kan du använda en snygg piñata även om det inte är en temafest du arrangerar. Även seriösare tillställningar och företagsevents kan behöva ett moment med hög skrattfaktor!

Vad fylls en pinata med?

Tanken med en pinata är inte att några få saker ska falla ner med en duns när den går sönder. Det är bättre att fylla en piñata med chokladpengar, tablettaskar, tuggummin, choklad inslaget i cellofanpapper eller färgglada studsbollar. Det är viktigt att innehållet inte tar skada av slagen mot piñatan samt att falla i golvet. Du med fördel blanda ätbara godbitar med glittrande konfetti eller fjädrar som skapar en häftig effekt när piñatan väl spricker.

Hur leker man pinata?

Själva grunden är alltså att en piñata ska slås sönder, men det kan gå till på många olika sätt. Om det är ett barnkalas är det bäst om barnen får turas om och slå ett bestämt antal slag med en särskild piñata pinne, annars är det lätt hänt att de råkar skada varandra i upphetsningen. För att förlänga det roliga kan de ha en mask eller en bindel för ögonen så att det blir extra spännande och lite svårare att träffa rätt. Om du skaffar flera piñator kan olika lag tävla om att samla ihop det som ramlar ur sin piñata, kanske som en del i en femkamp eller i slutet av en skattjakt.

Festens visuella höjdpunkt

Att slå sönder en pinata är lite som att skjuta av en fyrverkeripjäs eller fira av en konfettikanon. Om du stoppat en pinata med vackra saker som faller ut snyggt så kan det bli festens visuella höjdpunkt och inte bara ett skojigt inslag.

Ögonbindel Ögonbindel
  • −20%
  • −20%

Ögonbindel

Ögonbindel för Pinatalek. Låt barnen bära ögonbindeln när dom skall slå sönder Pinatan för att göra det hela lite svårare.

23,20 kr 29,00 kr
Visar 1-5 av 5 objekt